Köyde ev yapacaklar isteyen mülk sahipleri dikkat! Yapı izni gerekli!

30 Temmuz 2022
Köyde ev yapacaklar isteyen mülk sahipleri dikkat! Yapı izni gerekli!

Köyde ev yapacaklar dikkat! Yapı izni gerekli!

Planlı alanlar tip İmar Yönetmeliği’nde açıklandığı üzere, köylerde yapılması planlanan yapıların prosedürlerini sunuyor. Köy alanlarında yapılacak olan inşaatlar için yapı ruhsatının gereklilikleri ile alakalı bilgiler sunulmuştur. Köy alanlarında ruhsat gerektirmeyen yapılar ve ruhsat gerektiren yapılar nelerdir? Köyde ev yapacaklar dikkat! Yapı izni gerekli haberinin detayları ve ruhsat içerikleri haberimizde yer alıyor.

Köyde ev yapmak için gerekenler

Köyde ev yapabilmek için neler gereklidir, hangi birimden hangi belgeler ile izin belgesi alınabilir? Bu arada satılık köy evi ilanlarına da göz atabilirsiniz.

  • Köylerde ev yapma şartları, belediye mücavir alan sınırları dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanları ile belediye ve mücavir alan sınırları İçinde ve dışındaki yerleşme alanı dışında kalan (iskân dışı) alanlarda farklılık gösteriyor.

Kırsal alan imar yapı ve yönetmeliklerine göre, köy yerleşim alanlarında ev yapmak için, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturan şahıslar başvuruda bulunabilir. İlçe Özel İdaresi’ne başvurusu yapılan köyde ev inşaatları için gerekli belgeler;

  1. Yapı izin dilekçesi
  2. Tapu belgesi
  3. Koordinatlı plan örneği (Kadastro’dan)
  4. Nüfus cüzdanı
  5. İkametgah
  6. Yapılacak yapının yoldan ve komşu parsellerden çekme mesafelerine ilişkin Köy İhtiyar Heyeti kararı.
  7. Köyde yaşayan ve sürekli ikamette bulunan kişiler, bu belgelerin temini ile başvuruda bulunabilirler.

 

Köyde ev yapmak için neler gereklidir?

İlçe Özel İdaresi’nden projenin onaylatılması ve gerekli olan izin yazısının alınması ile, inşaata başlanması için karar gereklidir. Köy İhtiyar Heyeti kararı alınarak, alınan belgenin İlçe Özel İdaresi’ne iletilmesi gereklidir.

Yeni yasalara göre çeşitli yapıla için ruhsat gerekmiyor. Köy alanlarında yapılan bakkal, berber gibi köy halkına hizmet verecek olan yapılar için yapı ruhsatı alınması gerekmiyor. İlgili kanunda belirtilen kapsamlar ve ruhsat gerektirmeyen yapılar hakkında bilgi edinerek, ruhsata gerek olmadan inşaata başlanabilir.

Fakat ev yapmak ve yaşam alanları inşası için yapı ruhsatı alınması gereklidir. Köyde Ev Yapacaklar Dikkat! Yapı İzni Gerekli.

Köy alanlarında yapılması planlanan evlerin tamamı, bahsedilen köylerde yaşayanlar ve sürekli ikamet halinde olan tapu sahipleri için geçerlidir. Arsa tapusuna sahip olan kişileri İlçe Özel İdaresi’ne doğrudan başvuru yaparak, gerekli belgelerin temini ile yapı izni ve ruhsatı alabilirler.

Köylerde ev yapma için belirlenen kanunlar

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nde belirtilen; Belediye mücavir alan sınırları dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanları ile belediye ve mücavir alan sınırları İçinde ve dışındaki yerleşme alanı dışında kalan (iskân dışı) alanlarda farklılık gösteren koşullar bulunmaktadır.

Bahsedilen alanlarda uygulanacak ve uygulanan esaslar; ilgili yönetmeliğin 49-50-51 ve 52 numaralı maddelerinde belirtilmiştir. Diğer kapsamları ise 53, 54 ve 55. Maddelerde, tüm içerikleri, ayrıntıları ve prosedür ölçülerinde belirlenmiştir. Köyde yapı şartları olarak belirlenen esaslara uygunluk dahilinde, köyde ev yapma izinleri alınabilir ve inşaatına hemen başlanabilir.

 

Haber Yorumları